Menu

Stoffen mondkapjes zijn beter voor het milieu

22 september 2020 - Anders
Stoffen mondkapjes zijn beter voor het milieu

Er zijn verschillende soorten mondkapjes te koop en als je met het openbaar vervoer wilt reizen, dan is het dragen van een kapje verplicht. Een niet-medische kapje is dan voldoende. Sterker nog, het gebruik van niet-medische kapjes wordt sterk aangeraden zodat de voorraad medische kapjes voor het medisch personeel niet op kan raken. Wil jij reizen met de bus, trein, taxi of ander vervoersmiddel waarin afstand houden niet mogelijk is, dan zal je in een aantal mondkapjes moeten investeren. En stoffen kapjes zijn dan een aanzienlijk milieuvriendelijkere optie.

Verschillende soorten mondkapjes

Als je een mondkapje uit gaat kiezen dan heb je een ruime keuze. Er wordt onderscheid gemaakt tussen wegwerp- en stoffen kapjes.

Stoffen kapjes zijn milieuvriendelijker

Omdat je een stoffen mondkapje meerdere malen kunt gebruiken is het een milieuvriendelijkere oplossing dan de wegwerp mondkapjes. En als je regelmatig met het openbaar vervoer reist, is het dus beter om in een aantal stoffen kapjes te investeren. Alle mondkapjes die worden weggegooid moeten ook worden verwerkt en op dit moment zijn dat er erg veel. Een groot voordeel van stoffen kapjes is dat je ze kunt krijgen in allerlei kleuren en uitvoeringen. Het logo van je favoriete band, een interessant patroon, een opvallende kleur; het is allemaal mogelijk. Een mondkapje dragen hoeft dus zeker niet saai te zijn.

Interesse in een stoffen mondkapje? Besluit dan over te gaan tot mondkapjes kopen!

Je stoffen mondkapje veilig gebruiken

Er zijn richtlijnen voor het gebruik van stoffen mondkapjes en als je deze volgt is de werking het beste. Je wast ze zonder wasverzachter, op een compleet wasprogramma en op 60 graden. Als ze droog zijn doe je de schone mondkapjes samen in een luchtdicht zakje of doosje. Je pakt er een aantal uit als je ze nodig hebt en draagt ze ook in een luchtdicht zakje bij je. Nadat je het mondkapje gebruikt hebt doe je hem in een ander luchtdicht zakje speciaal voor gebruikte kapjes. Thuis aangekomen was je ze zo snel mogelijk en zijn ze weer klaar voor gebruik.

Zelf een stoffen mondkapje maken

Het is ook toegestaan om zelf je kapjes te maken. Hiervoor gebruik je een oud katoenen T-shirt of een zakdoek. Het enige wat je nodig hebt is twee lapjes stof van 20 bij 27 centimeter, twee stukjes elastiek, een schaar, een naald en draad of een naaimachine. De instructies zijn op te vragen bij de Rijksoverheid. Zelfgemaakte kapjes gebruik je net als de stoffen kapjes die je koopt. Je bespaart geld, bent milieuvriendelijker en geeft een oud stuk stof een tweede leven.