Menu

Op zoek naar een audicien in Amsterdam? Let dan hierop

22 februari 2022 - Anders

Als je iets gebroken hebt, dan ga je naar iemand toe die jou kan helpen. Vaak is dat een dokter. Als je last van je ogen hebt, kun je terecht bij een opticien. Als je klachten hebt over je gehoor, dan kan je het beste een audicien opzoeken. Het liefst zoek je dan een audicien in de regio waar jij woont. Stel je woont in Amsterdam, dan ga je op zoek naar een audicien in Amsterdam. Als je er eenmaal eentje hebt gevonden, dan kan je hier een afspraak maken. Een audicien doet onderzoek naar jouw gehoor en gaat kijken of jij te maken hebt met een gehoorbeperking. Vaak wordt dit gedaan door een combinatie van vragen die beantwoordt moeten worden en door het uitvoeren van een hoortest. 

Hoe werkt een hoortest?

Een audicien in de regio of zelfs een audicien in Amsterdam is bevoegd om een hoortest af te nemen bij mensen.  Zo’n hoortest meet de gevoeligheid van jouw oren voor bepaalde tonen. De audicien houdt deze gegevens bij en legt het vast in een audiogram. De afname van een hoortest wordt gedaan met behulp van een audiometer. De audicien kan in de uitslag zien wat de mate van gehoorverlies per frequentie is. De frequentie van geluid wordt bepaald door de snelheid waarmee lage en hoge druk wordt afgewisseld. Een hoortest duurt ongeveer tien minuten. Er zijn ook hoortesten op internet of op je telefoon, maar die zijn niet zo betrouwbaar. Het beste is om een audiometrie te doen, dus een hoortest bij een audicien of huisarts. 

Hoe word je een audicien?

Zoals eerder aangegeven is het handig om een audicien in de regio te zoeken, misschien wel een audicien in Amsterdam als je daar woont. Er zijn genoeg audiciens te vinden die jou willen helpen. Wil je nou zelf een audicien worden, dan moet je hiervoor een opleiding doen. Hiervoor heb je dan de MBO 4 opleiding audicien nodig. Deze opleiding duurt drie jaar en na deze opleiding heb je nog de keuze om een vervolgopleiding te doen op HBO niveau. De vervolgopleiding die je kunt doen op HBO niveau is audiologie. Als audicien kan je werken bij audiciens, maar ook in winkels waar ze hoortoestellen verkopen. Soms kun je ook te werk gaan bij een opticien waar ze hoortesten afnemen.

Tags: